Polotovar - jablka na štrůdl
Suroviny:

Jablka na štrůdl:
Libovolné množství jablek
Nic víc

Postup:

Polotovar - jablka na štrůdl:

Každý určitě namítne, že zavařovat jablka je v době celoroční hojnosti ovoce v obchodech nenormální a je to jistě pravda. Jsou ovšem situace, kdy sklidíte nebo dostanete od známých lísky jablek a nevíte co s nimi. No a to je právě případ, kde lze vytvořit polotovar na štrůdl tzv. za hubičku. Potřebujete jen jablka a zavařovací sklenice.

Jak na to?
Z jablka odstraníte slupku.

pepajs.cz

Nastrouháte na hrubém struhaldle.

pepajs.cz

natlačíte do zavařovaček a uzavřete víčko. Já stlačuji nastrouhaná jablka tak, až pustí šťávu, která je cca centimetr pod okraj. (Není potřeba tak tlačit, ale poté sklenice při ponoření do vody budou plavat a to je efekt, který se musí následně nějak řešit zatížením a podobně.) Následně sterilizujete cca 20 minut při cca 85 – 90 °C. Do jedné „sedmidecky“ se nastrouhá cca 6-7 středních jablek.
Pokud následně k výrobě štrůdlu použijete koupené hotové listové těsto, tak je pochutina připravena vložit do trouby za cca 15 a to i sválením těsta. Pokud použijete již naválené listové těsto, tak se doba zkrátí na 5 minut.