Suroviny:
Jablka na štrůdl:
Libovolné množství jablek
Nic víc
Postup:
Polotovar - jablka na štrůdl:
Každý určitě namítne, že zavařovat jablka je v době celoroční hojnosti ovoce v obchodech nenormální a je to jistě pravda.
Jsou ovšem situace, kdy sklidíte nebo dostanete od známých lísky jablek a nevíte co s nimi.
No a to je právě případ, kde lze vytvořit polotovar na štrůdl tzv. za hubičku.
Potřebujete jen jablka a zavařovací sklenice.
Jak na to?
Z jablka odstraníte slupku.
Nastrouháte na hrubém struhaldle.
natlačíte do zavařovaček a uzavřete víčko.
Já stlačuji nastrouhaná jablka tak, až pustí šťávu, která je cca centimetr pod okraj.
(Není potřeba tak tlačit, ale poté sklenice při ponoření do vody budou plavat a to je efekt,
který se musí následně nějak řešit zatížením a podobně.)
Následně sterilizujete cca 20 minut při cca 85 – 90 °C.
Do jedné „sedmidecky“ se nastrouhá cca 6-7 středních jablek.
Pokud následně k výrobě štrůdlu použijete koupené hotové listové těsto,
tak je pochutina připravena vložit do trouby za cca 15 a to i sválením těsta.
Pokud použijete již naválené listové těsto, tak se doba zkrátí na 5 minut.