Suroviny:
             Jablka na štrůdl:      
 
Libovolné množství jablek                   
 
Nic víc                                
 
  
  
            
            Postup:
                Polotovar - jablka na štrůdl:        
   
 
 Každý určitě namítne, že zavařovat jablka je v době celoroční hojnosti ovoce v obchodech nenormální a je to jistě pravda. 
 Jsou ovšem situace, kdy sklidíte nebo dostanete od známých lísky jablek a nevíte co s nimi. 
 No a to je právě případ, kde lze vytvořit polotovar na štrůdl tzv. za hubičku. 
 Potřebujete jen jablka a zavařovací sklenice.
   
   
 
  Jak na to?           
 
  Z jablka odstraníte slupku. 
  
  
   
      .jpg) 
  
  
  
Nastrouháte na hrubém struhaldle.
  
  
   
      .jpg) 
  
  
  
 
 natlačíte do zavařovaček a uzavřete víčko. 
 Já stlačuji nastrouhaná jablka tak, až pustí šťávu, která je cca centimetr pod okraj.  
 (Není potřeba tak tlačit, ale poté sklenice při ponoření do vody budou plavat a to je efekt, 
 který se musí následně nějak řešit zatížením a podobně.) 
 Následně sterilizujete cca 20 minut při cca 85 – 90 °C. 
 Do jedné „sedmidecky“ se nastrouhá cca 6-7 středních jablek. 
    
  
Pokud následně k výrobě štrůdlu použijete koupené hotové listové těsto, 
tak je pochutina připravena vložit do trouby za cca 15 a to i sválením těsta. 
Pokud použijete již naválené listové těsto, tak se doba zkrátí na 5 minut.