Suroviny:
KROK 1:
2 kg rajčat
½ kg jablek
2 ks červené papriky
250 g cibule
6 ks stroužku česneku
2 ks střední červené řepy (oloupat)
Lžíce nového koření (lžíce = polévková lžíce)
3 ks hřebíčku
KROK 2:
200 g cukru
1 dcl octa
Lžíce soli (lžíce = polévková lžíce)
½ Lžičky pepře (lžička = kávová lžička)
Lžíce sladké papriky mleté (lžíce = polévková lžíce)
½ Lžičky pálivé papriky mleté – (pro děti nedávám)
Lžíce hořčice (standard)
Lžíce Worcesteru
Postup:
Krok 1:
Rajčata, papriky, jablka (oloupaná a odjadřená), cibuli, česnek, řepu nakrájíme na stejné části. Ideálně na kroužky do cca 5 mm.
Spolu s novým kořením a hřebíčkem vaříme nejméně hodinu za stálého míchání, aby se nám směs nepřipálila
hlavně na začátku vaření. Jakmile se pustí šťáva, míchání není potřeba tak intenzivní.
Uvedenou uvařenou směs propasírujeme přes středně jemný cedník. Pokud jsou některé ingredience ještě tvrdší,
můžeme si pomoci ponorným mixérem a směs zjemníme. Následně propasírujeme.
Krok 2:
Do propasírovaného materiálu přidáme cukr, ocet, sůl, papriku mletou, pepř, hořčici, Worcester.
Dále vaříme nejméně 20 minut. Pokud požadujete kečup hustý, tak vařením zredukujte na požadovanou hustotu.
Výsledný materiál nalejeme do malých skleniček (200 – 300 ml) a sterilizujeme 20 minut při teplotě 85-90 °C.
Pokud máte kečup na rychlou spotřebu, tak bez sterilizace vydrží v lednici určitě měsíc.
(Samotný horký nálev a rychlé uzavření zde jistý podtlak vytvoří. Já před samotným naléváním horkého
kečupu dávám sklenice do horké vody, čímž se teplota zase o trošku zvýší.)
Z dávky popsané v receptu se vytvoří 10 – 12 skleniček, tedy něco přes tři litry materiálu.
Rajčata:
Doporučuji domácí zralá rajčata, která dodají kečupu přirozenou rajčatovou chuť. Předpokládám, že domácí kečup přichází v úvahu při velké sklizni ze zahrádky, nebo dar od kamaráda zahrádkáře. Kupovat rajčata v obchodech se nevyplatí ekonomicky ani chuťově.