Znojemské okurky
Suroviny:

NÁLEV:
3 litry vody
1 litr 8% octa
400g cukru
120g soli

KOŘENÍ DO SKLENICE (0,7 l):
3 ks Nové koření ½ KL Hořčičná semínka (KL = kávová lžička)
5 ks Pepř celý
3 ks Jalovec
1 ks velký Bobkový list
Snítky kopru
Křen
Cibule
Mrkev

Postup:

Okurky namočím cca na hodinu do studené vody a nechám odmočit. Následně je jednu po druhé očistím v ruce nebo kartáčkem. Pokud jsou značně špinavé od hlíny, tak doporučuji ten kartáček.

pepajs.cz

Nálev:
Na jednu dávku naleji do hrnce 3 litry vody, litr octu (8%), 120 g soli a 400g cukru. Přivedu do varu a nechám chvilinku odstát (minutku). Horkým nálevem zalévám okurky až cca 0,5 cm pod okraj tak, aby okurky byly ponořené. Záleží na tom, jak okurky těsnáte do sklenice. Já se snažím dostat do sklenice co nejvíce okurek a nálev mi postačí na cca 17 -20 sklenic (0,7 l – klasická zavařovačka na okurky)


pepajs.cz

Skládání do sklenice:
Samotná příprava je jednoduchá. Na dno čistě vymyté sklenice poskládám veškeré koření dle dávkování. Následně nakrájím na kolečka křen a mrkev, kde od každého vložím na dno 5 – 7 koleček. Dále přidám půlku malé cibule nakrájené na měsíčky a přikryji smítkem kopru (asi 10 cm stonku). U hrdla sklenice nechávám 1-2 cm prostor, aby po zalití horkým náleve, byly všechny okurky pod vodou.

Zavařování:
Víčka namočím do horké vody. Má to dva důvody, jednak se zbavím nečistoty, která zde vznikla při výrobě nebo špatný umytím a hlavně pogumovaná část víčka změkne a lépe se hned přichytí k hrdlu sklenice. Při uzavírání sklenice šetřím silou. Pokud se závitová víčka utáhnou moc, tak nedojde k úplnému „výtlaku“ vzduchu při sterilizaci. Sterilizuji při cca 85-90°C max. 15 minut. Pokud nemám teploměr, tak voda se začíná „hýbat“, ale ještě nebublá. Jinak doporučuji kuchyňský teploměr. Tato sterilizace zaručuje, že okurky budou křupavé. Pokud přeženete se sterilizaci teplotou nebo časem, tak okurky budou také dobré, ale budou měkké a ne křupavé. Já osobně preferuji křupavé (tvrdé).

pepajs.cz


Čertovské okurky:
K některým pokrmům se hodí ostřejší příloha, a proto do pár skleniček hodím navíc malou sušenou feferonku, které dá okurce štiplavou příchuť.

Květákové okurky:
Některé přílohy jsou potřeba barevně doplnit a pro tyto případy dělávám pár skleniček, kde dám okurky a květák rozebraný na co nejmenší kousky, které se přibližují velikosti okurky. Chuť je prakticky totožná a získám do přílohy dvě barvy (zelená a bílá), což se někdy hodí.