Suroviny:
10 ks středních brambor
100g tvrdý sýr v celku
100g slaniny vejce
Postup:
Brambory očistíme a rozkrojíme podél na polovinu. V horní (kulaté) části vykrojíme nožíkem úložný prostor pro slaninu a sýr.
Takto upravené brambory poskládáme na plech a do připravených výkrojků v bramboře vložíme kousky slaniny a tvrdého sýru dle libosti.
Zbylý „odpad“ z výkrojků si ponecháme například do polévky, nebo jej dáme péci spolu s bramborami.
Já je poskládám na menší hromádku na kraj plechu a přes ně položím tenké plátky slaniny.
Je alespoň co v průběhu pečení ochutnávat.
Pod brambory vkládám pečící papír, abych si usnadnil mytí plechu. Papír nemá jiný význam.
Pokud vložím brambory přímo na plech, tak jsou naopak zespoda trochu připečené, což mám rád.
Vidina připečného plechu a jeho mytí, mne ovšem přesvědčí vložit vždy pečící papír.
Takto naaranžovaný plech dám do předehřáté trouby na cca 180°C na cca 30 minut se zapnutým spodním zdrojem tepla,
tedy zapnutou spodní spirálou u elektrické trouby bez ventilátoru.
Po 30 minutách začínám ochutnávat ořezky, zda jsou plně propečené, respektive, zda nejsou uvnitř tvrdé (sirové).
Jsou-li brambory již měkké, tak zapnu v troubě gril tak na cca 10 minut.
V této době již brambory vizuálně kontroluji, aby se mi nepřipekly moc.
Upečené brambory mám nejraději vroucí se studeným mlékem.