Rychlokvašky (klasika/pikantní)
Suroviny:

Rychlokvašky klasika:
Litr vody
3 lžíce soli
snítka kopru, (dubové listí)
3 stroužky česneku

Rychlokvašky pikantní - přidáme dále:
Lžíce octa (8%)
½ Lžíce hořčičná semínka
10 ks pepř celý
5 ks nového koření
5 listů vinné révy nebo listí višně (10 ks)
10 listů černého rybízu
5 stroužků česneku
Plátky křenu

Postup:

Rychlokvašky (klasika):

NÁLEV:
Vodu a sůl převařím a ihned zalévám okurky ve sklenici.


POSTUP:
Na spodek sklenice (používám velkou 4-5 litrovou) položím kopr a česnek. Následně poskládám okurky, které v horní části zafixuji tak, aby nevyplavaly (nevyčnívaly) nad hladinu nálevu. Toho lze docílit například zatížením vyvařeným (čistým) kamene, nebo zpříčením dřevěných třísek o hrdlo sklenice. Zaleji vroucím nálevem tak, aby okurky byly pod hladinou po celou dobu kvašení. Kvasit ponecháme při pokojové teplotě 3 – 5 dní. Následně při konzumaci uskladníme v chladném místě. Ideální je lednice, zde vydrží i několik týdnů.

Rychlokvašky pikantní:

NÁLEV:
Vodu, sůl a ocet převařím a ihned zalévám okurky ve sklenici.

POSTUP:
Na spodek sklenice (používám velkou 4-5 litrovou) položím část listů a koření. Následně skládám okurky a prokládám listy a kořením do jednotlivých vrstev. V horní části zafixuji okurky tak, aby nevyplavaly (nevyčnívaly) nad hladinu nálevu. Toho lze docílit například zatížením vyvařeným (čistým) kamene, nebo zpříčením dřevěných třísek o hrdlo sklenice. Zaleji vroucím nálevem tak, aby okurky byly pod hladinou po celou dobu kvašení. Kvasit ponecháme při pokojové teplotě 15 – 20 dní. Následně při konzumaci uskladníme v chladném místě. Ideální je lednice, zde vydrží i několik týdnů.

PROČ KVASÍ DÉLE? Za to může ten ocet, který konzervuje a v tomto poměru zpomaluje kvašení. Docílí se tím intenzivnější chuť kvašených okurek a její delší výdrž uskladnění při konzumaci. Za ty tři týdny okurky „nasají“ chuť těch ostatních příchutí, jako je pepř, listy, hořčičná semínka a podobně.