Suroviny:
TĚSTO:
330g hladké mouky
250g tuku (půl másla a půl HERA)
2x vajíčko
25g droždí špetka soli
Mléko na kvásek
ZDOBENÍ:
cca 100g tvrdého sýra na strouhání (Eidam - nejlépe uzený)
vajíčko na potření
mandle
Postup:
Rozděláme kvásek ze špetky mouky, špetka cuktu, špetka soli, cca 1 dcl mléka. Vše by mělo být vlažné a v jedné teplotě.
Jakmile se cca zdvojnásobí obsah kvásku (je zřejmé, že pracuje) přidáme do ostatních přísad.
Kvásek přidáme do ostatních přísad a vypracujeme těsto, které necháme odpočinout cca půl hodinky. Těsto trochu zmohutní a popraská.
To ovšem není na škodu. Na obrázku je těsto ze tří dávek. (lkg mouky, tři tuky ......)
Připravíme si mandel na zdobení. Přivedeme vodu do varu, odstvíme a nasypeme mandle ve slupce. Cca po 10 minurách jde slupka z mandlí lehce odstranit.
Já osobně mandle půlím. Ne, že bych byl škudlil, ale půlka mandle opravdu stačí a tolik práce to zase není.
Kdo si koupí mandle oloupané, tak mu tato práce odpadá.
Z části těsta uválíme placku cca 3 až 5 mm silnou a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Na vrstvu vajíčka nastrouháme slabší vrstvičku tvrdého sýru.
Vykrojíme požadované tvary. Preferuji měsícem, ale postačí obdelníčky, kolečka, hvězdičky. Prostě dle vašich představ.
Do středu vkládám mandli. Není to nutné, ale přidá to jak estetice, tak chuti.
Lze použít pečící papír, ale peču přímo na pekáči, jako naše babičky.
Výsledek je vidět cca za 10 minut (troubu rozehřát cca 220 stupňú). Co trouba, to jiné časy, takže hlídat, hlídat a hlídat. Koukat na barvu. Zlatá ano, hnědá už ne!!!
Výsledek je dokonalý. Neznám nikoho, kdo by "Sýrové měsíčky" nezbožňoval. Nevěříš, vyzkoušej, uvěříš.
Úskalí?
Droždí - pokud máš špatné droždí, tak neuděláš nic, ani sýrové měsíčky.
Diváci v kuchyni - všechno sež ...... (všechno snědi)
Přeji hodně úspěchů
pepajs.cz